Obilježavanje Svetkovine Nedjelje Božjeg milosrđa, 2023.

Na Veliki petak započeli smo Devetnicu Božjemu milosrđu s pobožnošću Križnog puta u 15:00 sati, molitvom krunice Božjemu milosrđu u sklopu Križnog puta i zaziva Božjemu milosrđu. Pobožnost je predvodio naš župnik vlč. Damir Ocvirk uz sudjelovanje velikog broja vjernika. Na Veliku subotu opet smo molili u 15:00 sati, a onda od Uskrsa u večernjem terminu od 18:15. Svakog dana devetnice vlč. Damir razmatrao je svaku Isusovu nakanu, a mi bi u duhu dodavali sve one koji se uklapaju u nakanu, kako bi tako pred Isusa dovodili različite profile ljudi, i tako obuhvatili sve ljude, kako je to Isus i želio.
Velika je milost dana Misionarima milosrdnog Isusa da svake večeri počevši od Uskrsnog ponedjeljka prije završnog blagoslova, oko 10 min imaju nagovor o životu i radu sv. Faustine, kako bi sudionike ove devetnice upoznali s njenom karizmom kao tajnice Božjeg milosrđa, posebno u ovoj godini posvećenoj Svetoj Faustini koju je proglasila Koordinacija pokreta i štovatelja Božjeg milosrđa u RH.
Tako je prvu večer nagovor imala Smiljana Lazić Marinović o „Djetinjstvu i obitelji sv.Faustine“, dugu večer Marija Borošak o „Postulaturi sv. Faustine“, treću večer Nada Caren, o „Dnevniku, bolesti, umiranju sebi i završetku zemaljskog života sv. Faustine“, četvrtu večer Marijana Kežić „Blaženica, svetica i Iskra milosrđa,“ petu večer Vinka Slišković o „slikama Milosrdnog Isusa“, šestu večer Nada Caren „svjedočanstvo djelovanja Božjeg milosrđa u našem životu.“
Nedjelju Božjeg milosrđa proslavili smo na zaista prekrasan način. U zajedništvu s Pučkom kuhinjom, Caritasom, našim župnikom Damirom organizirali smo zajednički ručak za korisnike Pučke kuhinje, Caritasa i starije župljane koje je trebalo dovesti na zajednički ručak. Uz pomoć vrijednih članova MMIa, Caritasa i Pučke kuhinje kao i Poslanika milosrđa bilo je pečenja, gulaša, kolača čak dvije torte jer je naša Marijana Kežić slavila svoj rođendan. Radost je vidjeti kako svi zajedno s velikim žarom u pripremama, ukrašavanju prostora, u služenju preko 70 gostiju koji su se odazvali ovom pozivu na objed, sudjeluju u ovom predivnom događaju. Zaključili smo da ga vrijedi ponoviti na radost svih sudionika. Bilo je divno vidjeti sve goste koji su inače u redu za hranu u Pučkoj kuhinji, a sada su služeni kao najugledniji gosti, pričaju nam o svom životu i upoznaju se s nama u opuštenoj atmosferi.
U 14:30 izmolili smo krunicu i zazive Božjemu milosrđu a u 15:00 sati naš župnik je slavio sv. Misu na čast Božjemu milosrđu uz ulaznu procesiju i sudjelovanje velikog broja vjernika koji su ispunili crkvu i prostor ispred crkve. Nakon sv. Mise bila je procesija sa slikom Milosrdnog Isusa i relikvijama sv. Faustine po ulicama oko crkve.
Iza procesije je organizirano druženje u dvorani uz tamburaše naše Župe koji su animirali i sv. Misu i svojim prekrasnim sviranjem uveličali ovaj događaj. Kasnije su imali i koncert u dvorani uz pjesmu svih prisutnih i zaista je vladala velika radost kao da smo se svi napunili milostima koje je naš Milosrdni Otac izlijevao na sve nas.
Članovi Misionari milosrdnog Isusa organizirali su i prodaju slika Milosrdnog Isusa, dnevnika, krunica, medaljica, privjesaka, kao dio našeg apostolata. Za taj veliki događaj na oglasnu ploču stavili smo poster na kojem je prikazana cijela povijest poruke o Božjem milosrđu koju je Bog dao po sv.Faustini, a koji smo primili na dar od časnih sestara Milosrdnog Isusa iz Siska. Kao dar Župi dali smo izraditi veliku zastavu Milosrdnog Isusa za zvonik crkve, dimenzije 17,5 x 3 m. Za taj veliki i vrijedan projekt skupili smo i donacije onih koji imaju otvoreno srce za Božje milosrđe. Samo postavljanje ove zastave je vrlo zahtjevan projekt kojeg je svojom sposobnošću realizirao Mario Šuljak i zato smo mu svi zahvalni.
Naša Marijana Kežić izradila je i poster koji prikazuje Duhovna i tjelesna djela milosrđa kako bi podsjetili vjernike kako činiti djela milosrđa. Na našu radost vidjeli smo da su mnogi slikali upravo taj poster što je znak da žele činiti djela milosrđa.
Ovogodišnja proslava Nedjelje Božjeg milosrđa ostat će nam u tajnom sjećanju jer se zaista Božje milosrđe na neizmjeran način izlilo na našu Župu sv. Josipa i vjerujemo da će donijeti trajne plodove u mnogim srcima. Zato smo zahvalni najprije dragom Milosrdnom Ocu, a onda i našem župniku vlč. Damiru Ocvirku i svima koji su svojim sudjelovanjem doprinijeli da nam ovaj događaj trajno ostane u srcu.

Share: