Obilježavanje 85. obljetnice odlaska sv. Faustine u Nebo

Za 85. Obljetnicu rođendana sv. Faustine Kowalske za Nebo pripremali smo se trodnevnicom od 2. do 4. listopada, 2023. koju smo organizirali pod geslom „Božje milosrđe u službi dara života“. Prvi dan trodnevnice kroz naš apostolat u službi dara života, povezali smo se s Pokretom „40 dana za život“, te udrugom Betlehem i njihovim duhovnikom paterom Markom Glogovićem, pavlinom, koji je bio naš gost zajedno s majkama i djecom spašenom od pobačaja, o kojima brine udruga Betlehem. Pater Marko nam je na vrlo zanimljiv način predočio život sv. Faustine i naglasio da je trpljenje sastavni dio života svakog čovjeka i da se ne bojimo krenuti u borbu pa čak ako to zahtjeva i trpljenje, jer nas naš Anđeo čuvar vodi u toj borbi, i bori se zajedno s nama do pobjede nad zlim. Sveta Faustina je svojim trpljenjem nadopunjala Isusovo trpljenje, i tako spašavala mnoge duše.

Majke koje odustaju od pobačaja žive u jednoj od kuća, koje nudi udruga Betlehem, kako bi mogle roditi svoje dijete, i pružiti djetetu siguran dom bar do 3. godine života. U tom periodu, udruga osposobljava majku za samostalan život s djetetom, i čak pomaže pri pronalasku posla za njihovu egzistenciju.

Molitva i sv. Misa slavila se za obitelji s djecom, posebno bolesnom djecom i djecom spašenom od pobačaja.

Svoje svjedočanstvo iznijela je jedna od prisutnih majki koja je također dovela svoje dijete spašeno od pobačaja. Dirljivo je slušati njenu radost zbog spašenog djeteta i svjedočanstvo sigurnosti života u jednoj od kuća udruge Betlehem.

Na kraju sv. Mise bila je posebna molitva pod plaštem Gospe Guadalupske koji je pater Marko dobio s tom namjenom iz Guadalupskog svetišta. Posebna je milost molitve pod tim plaštem.

Drugog dana naši gosti bili su učenici IX gimnazije sa svojim profesorima koji su došli zazvati Duha Svetoga zajedno s nama na njihov početak školske godine, ali i na njihov daljnji život. Bilo je prekrasno gledati te mlade ljude buduće nositelje raznih zvanja i zanimanja u našoj domovini kako je to rekao župnik vlč. Damir Ocvirk koji je tog dana slavio sv. Misu. Pozvao je učenike da uvijek zazovu Duha Svetoga u svoj život jer će tada biti sigurni  u uspjeh u svakom području njihovog djelovanja.

Treći dan trodnevnice bio je namijenjen trudnicama, parovima koji žele djecu, ranjenima od pobačaja. Sv. Misu slavio je pavlin Vito, Gaudijencije Spetić, koji nas je u svojoj propovijedi pozvao na svetost života. Govorio je da biti kršćanin znači težiti za svetošću jer to želi naš Otac Nebeski, jer smo zato i stvoreni.

Također se spomenuo i posljedice grijeha, pa smo tako, bili uvedeni, u posljedice koje ostavlja svaki grijeh, pa tako i grijeh od pobačaja.

Iza sv. Mise imali smo vrlo zanimljivo svjedočanstvo voditeljice programa „Oprostom oslobođeni“. Voditeljica Lidija Dugan je došla iz Vukovara da bi govorila o ovom važnom programu, koji je pokrenut upravo zbog žena i muškaraca koji zbog rana pobačaja imaju velika trpljenja, neki ulaze u ovisnosti, neki obolijevaju fizički, ali i psihički, neki čak imaju sklonosti samoubojstvima. Ovaj program nudi oslobođenje od svih tih tegoba i rezultati su već vidljivi na polaznicima koji su završili ovaj program. Voditeljica Lidija Dugan najavila je, da upravo i u Zagrebu započinje ovaj program od 26. do 29 listopada 2023. Prijave su do 15. listopada 2023. Zainteresirani se mogu prijaviti putem Facebooka ili na stranicama „Hrvatske za život“.

Svakog dana od 18:15 molila se krunica Majci Mariji, Litanije sv. Faustini uz  njene relikvije  dane svim vjernicima na čašćenje i molitvu pred relikvijom.

Sveta Misa slavila se u 19:00 sati. Na sv. Misama prvog dana pjevao je Zbor gospođa, drugog dana mladi iz IX gimnazije, treći dan Zbor gospođa, a na Blagdan je slavlje uzveličao Mješoviti zbor i Zbor gospođa zajedno. Svakog dana članovi Molitelja i štovatelja Božjeg milosrđa i Misionari milosrdnog Isusa nudili su prisutnima uokvirene slike Milosrdnog Isusa, sv. Faustine, dnevnik sv. Faustine, krunice, medaljice, uz povoljnu cijenu.

Na sam Blagdan sv. Faustine imali smo posebnu milost. Sv. Misu slavio je mladomisnik vlč. Ilija  Kelić, član Misionara milosrdnog Isusa čije smo svećeništvo najvećim dijelom mi izmolili. Kao što znamo, širiti poruku o Božjem milosrđu nije lako. To, je i sv. Faustina zapisala u svom Dnevniku.  Sotona najviše mrzi Božje milosrđe, jer po njemu Gospodin spašava i najokorjelije grješnike.

Tako je i vlč. Ilija imao velikih prepreka u realizaciji svog svećeničkog zvanja, ali Gospodin se uvijek proslavlja svojim milosrđem, pa je tako učinio i s vlč. Ilijom.

Zanimljivo je, da je u službi u Banjalučkoj Biskupiji gdje svaka crkva ima sliku Milosrdnog Isusa.

Na Blagdan sv. Faustine obnovili smo hodočašće slike Milosrdnog Isusa po obiteljima koje žele primiti Isusa u svoj dom. To je posebna milost i dar za primatelja, jer tada članovi Molitelja i Misionari milosrdnog Isusa mole za primatelja hodočasničke slike i njegove nakane. Taj boravak slike Milosrdnog Isusa u domu primatelja traje 7 dana: od srijede do srijede. Nakon 7 dana slika se vraća u Župni ured Župe (uredovno vrijeme od utorka do petka 9-11 i 17-19).

Na kraju uz zajedničku fotografiju, završili smo ovo slavlje druženjem u dvorani uz slanu i slatku okrjepu koju su pripremile vrijedne ruke Molitelja i štovatelja Božjeg milosrđa, članovi Misionara milosrdnog Isusa, i župljana Župe. Bilo je to pravo zajedništvo jer smo proslavili i župnikov rođendan, ali i 18 rođendan Molitelja. Radost cijelog slavlja dopunili su uvijek vjerni članovi Mješovitog zbora i zbora Gospođa svojim pjevanjem i sviranjem, ali i svi sudionici slavlja. Neki su čak i zaplesali uz radosno pjevanje i druženje. Sve na veću slavu Božju.

Share: