Duhovna obnova Misionara Milosrdnog Isusa u Međugorju

Od 17. do 19.lipnja 2022. – obilježavanje 10-te obljetnice postojanja u Župi

U miru i s blagoslovom kapelana vlč. Hrvoja krenula je naša grupa od 60 hodočasnika u petak 17.06. u 8:30 sati od Župe sv. Josipa u Međugorje.

Hodočasnici su članovi MMI-,  ali i oni koji su nam se priključili na našem putu uz pratnju i duhovno vodstvo župnika vlč. Damira.

Nakon ugodnog putovanja, stigli smo našoj Majci u Svetište Kraljice Mira i okrijepljeni ručkom, smjestili smo se u naš privremeni dom.

Potom smo se priključili duhovnom programu Svetišta te sudjelovali u molitvi krunice, sv. Misi i klanjanju Križu.

Slijedio je odmor a ujutro Sv. Misa u Svetištu, doručak i zajednička duhovna obnova s hodočasnicima iz Dubrovnika koji čine ogranak MMI-a u Dubrovniku. To je bilo i obilježavanje 10-te obljetnice postojanja Misionara milosrdnog Isusa u Župi.

Duhovnu obnovu vodio je duhovnik Dubrovčana brat Dražen Marija Vargašević, karmelićanin, koji je duboko ušao u značenje Božjeg milosrđa u odnosu Boga prema nama, ali i u odnosu nas prema Bogu. Posebno bih izdvojila rečenicu : „Naš Otac Nebeski očekuju da budemo milosrdni prema Isusu, kako bi nam Isus mogao uzvratiti još većim MILOSRĐEM.“ Duhovna obnova učvrstila je poticaje Duha Svetoga na djelovanje i na odgovornost.

Nakon ručka i odmora otišli smo na Podbrdo, mjesto ukazanja naše Majke, molili krunicu Radosna otajstva koju je predvodio vlč. Damir Ocvirk.

Navečer smo se priključili programu Svetišta u Klanjanju pred Presvetim, a neki su bili i na ispovijedi.

Nedjelju, treći dan boravka u Međugorju započeli smo dobrovoljnim odlaskom na Križevac u ranu zoru, slijedio je doručak, oproštaj od Svetišta, zajednička fotografija, i odlazak u Šurmance.

Šurmanci, malo mjesto koje pripada međugorskoj župi, danas broji oko 300 stanovnika i oko 90-tak kuća.

Iako tako maleno, to je mjesto dobro poznato svim međugorskim hodočasnicima koji u crkvi posebno mole Božje milosrđe i štuju ikonu Milosrdnog Isusa. Zanimljive  su koincidencije u datumima koje ovu crkvu spajaju sa svjetskim objavama Božjeg Milosrđa. Tako npr. godina izgradnje crkve 2000. g. ista je godina u kojoj je papa Ivan Pavao II. proglasio svetom sv. Faustinu Kowalsku te proglasio nedjelju nakon Uskrsa svetkovinom Božjeg Milosrđa. Godine 2002. kada je crkva posvećena, isti Papa je baziliku Božjeg milosrđa u Krakowu, proglasio svetištem za sve hodočasnike svijeta i posvetio svijet BM, a mi se upravo pripremamo za obilježavanje 20 godina od te posvete.

Iznad oltara nalazi se IKONA Milosrdnog Isusa. Ikona je tamo došla kad je  nadbiskup Splita mons. Frane Franić,  povodom važnog hodošća za mir od Splita do Međugorja, tražio tu ikonu iz Italije. Tako je slika ostala u Međugorju i to u kapeli Klanjanja, a kad se izgradila crkva u Šurmancima 2000. koja je posvećena 2002 Božjem milosrđu,  slika je stavljena u tu crkvu. Zanimljivo je, da se crkva nalazi odmah s druge strane Podbrda, gdje se ukazala Majka Marija, Kraljica Mira. Poruka je Božja da je Majka Mira i Majka Milosrđa.

Ova slika je posebna i čudotvorna. Naime, kada se odvijao proces proglašenja bl. Faustine svetom, nedostajalo je jedno čudo ozdravljenja koje bi se dogodilo posredstvom slike Milosrdnog Isusa. I to potrebno ozdravljenje dogodilo se upravo posredstvom ove IKONE. I to ovako: Talijan po imenu UGO FESTA bolovao je od 3 neizlječive bolesti (multiple skleroze, sljepoće i epilepsije). Liječnici su mu rekli da ga jedino molitva može spasiti. Tada se Ugo sa svojim prijateljima odlazi moliti po zagovoru sv. Faustine pred ovom ikonom koja se tada nalazila u jednoj crkvi u Trentu. Kada se molio pred Ikonom čuo je Isusov glas i vidio je Isusa kako silazi sa slike i pruža ruke prema njemu s riječima: „Ustani, ozdravio si!“ I Ugo je ozdravio! To je bilo potrebno čudo, dokaz svetosti , koje je dovelo do zaključenja kauze za svetost sv. Faustine čiji blagdan slavimo 5. listopada kada su i osnovani Molitelji i štovatelji BM u našoj Zupi, iz kojih je nastala udruga Misionara milosrdnog Isusa. Dakle i mi smo po sv. Faustini povezani s ovom ikonom.

Naš dragi župnik vlč. Damir Ocvirk slavio je  sv. Misu za sve naše nakane, ali i zahvalu za svojih 18 godina svećeništva koje je na taj način proslavio. Misionari su mu u znak zahvalnosti za duhovno vodstvo i za sve što čini u Župi sv. Josipa, darovali ikonu Milosrdnog Isusa, kao uspomenu na sv. Misu, koju je slavio pred IKONOM MILOSRDNOG ISUSA kojoj je posvećena ova crkva u Šurmamncima.

Ovdje smo se i oprostili od predstavnika Dubrovčana, i krenuli za Zagreb. Dugo ćemo u svojim srcima prebirati milosti, darove, i plodove ove duhovne obnove i hodočašća zahvaljujući Majci Kraljici Mira i Majci Milosrđa, koja nas je pratila svojim moćnim zagovorom, i koja nas ne prestaje zagovarati i pratiti.

Nada Caren

Share: